Ramazan’da Hızlı Ve Fazla Yemek Sağlığı Tehdit Ediyor

DÜNYA 18.02.2026 - 17:37, Güncelleme: 18.02.2026 - 17:37
 

Ramazan’da Hızlı Ve Fazla Yemek Sağlığı Tehdit Ediyor

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Toptaş Bıyıklı, “Hızlı ve fazla yemek tüketimi metabolik dengeyi bozarak hem kısa hem uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.

ALKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Toptaş Bıyıklı, Ramazan ayını zinde geçirmek için doğru beslenmenin önemine dikkat çekti. “Ramazan ayı, vücudun dinlenmesi ve zihinsel-fiziksel ritmin dengelenmesi için eşsiz bir dönemdir. Ancak öğünler doğru planlanmazsa, uzun süren açlık sonrası porsiyon kontrolünde zorluklar yaşanabilir” ifadelerini kullandı. SAHURU ATLAMAYIN UYARISI Dr. Toptaş Bıyıklı, sahurun atlanmasının halsizlik ve yorgunluğu artırdığını belirterek, sahurda; peynir, yumurta, süt, ceviz, domates, salatalık, biber, yeşillik ve tam tahıllı ekmek gibi besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Alternatif olarak çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve salatanın da iyi bir seçenek olduğunu vurgulayan Bıyıklı, protein ve lif içeren besinlerin tokluk süresini uzattığını ifade etti. İFTARDA KADEMELİ BESLENİN Ramazan boyunca öğünlerin iftar ve sahur arasında dengeli şekilde dağıtılması gerektiğini belirten Bıyıklı, “Bir anda fazla yemek yerine ara öğünlerle öğün sayısını artırmak sindirim sistemine aşırı yük binmesini önler” dedi. İftarın hurma veya 1-2 zeytinle açılması, ardından çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle devam edilmesi gerektiğini belirten Bıyıklı, 15 dakikalık bir aradan sonra ana yemeğe geçilmesini önerdi. Beyaz ekmek ve pirinç pilavı yerine tam buğday ekmeği, bulgur pilavı veya kepekli makarna tercih edilmesini tavsiye eden Bıyıklı, farklı renk ve türde sebzelerle antioksidan alımının artırılabileceğini söyledi. KIZARTMA YERİNE HAŞLAMA VE FIRIN Dr. Toptaş Bıyıklı, kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerinin kullanılmasını önerdi. Lokmaların iyice çiğnenmesi, sofrada telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durulması gerektiğini belirten Bıyıklı, su tüketiminin önemine de dikkat çekti. İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmesi gerektiğini söyleyen Bıyıklı, şekerli ve asitli içecekler yerine ayran, kefir, maden suyu ve şekersiz hoşaf gibi alternatiflerin tercih edilmesini önerdi. İftardan 1-2 saat sonra yapılacak hafif yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandıracağını ifade eden Bıyıklı, Ramazan’da sağlıklı beslenmenin yalnızca kilo kontrolü için değil, genel sağlık ve enerji seviyesini korumak için de büyük önem taşıdığını vurguladı.
Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Toptaş Bıyıklı, “Hızlı ve fazla yemek tüketimi metabolik dengeyi bozarak hem kısa hem uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir.” dedi.

ALKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Toptaş Bıyıklı, Ramazan ayını zinde geçirmek için doğru beslenmenin önemine dikkat çekti. “Ramazan ayı, vücudun dinlenmesi ve zihinsel-fiziksel ritmin dengelenmesi için eşsiz bir dönemdir. Ancak öğünler doğru planlanmazsa, uzun süren açlık sonrası porsiyon kontrolünde zorluklar yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

SAHURU ATLAMAYIN UYARISI
Dr. Toptaş Bıyıklı, sahurun atlanmasının halsizlik ve yorgunluğu artırdığını belirterek, sahurda; peynir, yumurta, süt, ceviz, domates, salatalık, biber, yeşillik ve tam tahıllı ekmek gibi besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Alternatif olarak çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve salatanın da iyi bir seçenek olduğunu vurgulayan Bıyıklı, protein ve lif içeren besinlerin tokluk süresini uzattığını ifade etti.

İFTARDA KADEMELİ BESLENİN
Ramazan boyunca öğünlerin iftar ve sahur arasında dengeli şekilde dağıtılması gerektiğini belirten Bıyıklı, “Bir anda fazla yemek yerine ara öğünlerle öğün sayısını artırmak sindirim sistemine aşırı yük binmesini önler” dedi.

İftarın hurma veya 1-2 zeytinle açılması, ardından çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle devam edilmesi gerektiğini belirten Bıyıklı, 15 dakikalık bir aradan sonra ana yemeğe geçilmesini önerdi.

Beyaz ekmek ve pirinç pilavı yerine tam buğday ekmeği, bulgur pilavı veya kepekli makarna tercih edilmesini tavsiye eden Bıyıklı, farklı renk ve türde sebzelerle antioksidan alımının artırılabileceğini söyledi.

KIZARTMA YERİNE HAŞLAMA VE FIRIN
Dr. Toptaş Bıyıklı, kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerinin kullanılmasını önerdi.

Lokmaların iyice çiğnenmesi, sofrada telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durulması gerektiğini belirten Bıyıklı, su tüketiminin önemine de dikkat çekti.

İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmesi gerektiğini söyleyen Bıyıklı, şekerli ve asitli içecekler yerine ayran, kefir, maden suyu ve şekersiz hoşaf gibi alternatiflerin tercih edilmesini önerdi.

İftardan 1-2 saat sonra yapılacak hafif yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandıracağını ifade eden Bıyıklı, Ramazan’da sağlıklı beslenmenin yalnızca kilo kontrolü için değil, genel sağlık ve enerji seviyesini korumak için de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.