SOSYAL MEDYADA TATİL DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT
SOSYAL MEDYADA TATİL DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayram tatili öncesinde sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan tatil dolandırıcılıklarına karşı vatandaşları uyardı.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayram tatili öncesinde sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan tatil dolandırıcılıklarına karşı vatandaşları uyardı.
DOLANDIRICILIK VAKALARI ARTIYOR
TÜRSAB’a yapılan ihbar ve şikayetlere göre, sahte rezervasyon siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık vakalarında büyük bir artış yaşanıyor.
Bağlıkaya, "2022'de dolandırıcı sitelerle ilgili 319 ihbar alırken, bu sayı 2023’te yaklaşık üç kat artarak 920’ye yükseldi. 2024'te ise 868 dolandırıcı sayfa ihbarı aldık. Ancak mağdur sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Dolandırıcıların Instagram gibi sosyal medya platformlarında sahte hesaplar açarak WhatsApp üzerinden iletişime geçtiğini ve bu yolla vatandaşları kandırdığını belirtti.
BUNGALOV VE VİLLA KİRALAMADA DA TEHLİKE VAR
Son yıllarda özellikle villa ve bungalov kiralama dolandırıcılıklarının arttığını ifade eden Bağlıkaya, bu tür girişimlerin bayram, ara tatil ve yarıyıl tatili gibi dönemlerde yoğunlaştığını söyledi.
Bağlıkaya, vatandaşların tatil rezervasyonlarını TÜRSAB üyesi seyahat acenteleri üzerinden yapmaları gerektiğini vurgulayarak, "Güvenli rezervasyon için mutlaka acentelerin kurumsal IBAN'ına ödeme yapılmalı. Şahsi hesaplara yapılan ödemeler dolandırıcılığın işareti olabilir" dedi.
SAHTE HESAPLARI TANIMANIN YOLLARI
Bağlıkaya, sahte hesapları tespit etmek için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:
Adres çubuğunu kontrol edin: Sahte siteler, orijinal tur şirketi sayfalarının kopyası olup, adres çubuğunda küçük değişiklikler içerebilir.
Şüpheli fiyatlara dikkat edin: Piyasanın çok altında fiyatlarla sunulan tatil fırsatları büyük olasılıkla dolandırıcılık olabilir.
Takipçi ve yorumları inceleyin: Sahte hesapların takipçileri fazla olabilir, ancak paylaşımları azdır. Yorumlar genellikle dolandırıcılar tarafından yazılır.
İletişim yöntemi: Dolandırıcılar genellikle sabit hat yerine sadece WhatsApp numarası kullanır.
TÜRSAB DOLANDIRICILIKLA MÜCADELE EDİYOR
TÜRSAB, Google ve Meta ile iş birliği yaparak sahte sitelerin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını engelliyor ve sosyal medya hesaplarını kapattırıyor.
Bağlıkaya, "2024’te 7 bin 656 kaçak acente ihbarıyla ilgili işlem yaptık. Bunların 868’i bungalov ve villa dolandırıcılarıyla ilgiliydi" diyerek, tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı.
Vatandaşlar, şüpheli tatil siteleri ve sosyal medya hesapları hakkında TÜRSAB’a ihbarda bulunarak dolandırıcılığın önüne geçebilir.
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.