Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

TDK Başkanı Osman Mert, ALKÜ’de Türk Dünyası Ortak Alfabesini Anlattı

YAŞAM 20.11.2024 - 20:11, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

TDK Başkanı Osman Mert, ALKÜ’de Türk Dünyası Ortak Alfabesini Anlattı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile Alanya Kaymakamlığı iş birliğiyle düzenlenen “Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe” konulu konferansta Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabesi hakkında önemli bilgiler verdi.
ALKÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü’nün organize ettiği ve yoğun ilgi gören konferans, Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Alanya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmaları Konferansta konuşan Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabesi’nin 34 harften oluştuğunu ve bu çalışmanın Türk Cumhuriyetleri arasında dil birliğini güçlendirme hedefi taşıdığını ifade etti. Alfabenin bir çerçeve niteliği taşıdığını belirten Mert, Türkiye’nin mevcut 29 harfli alfabesini değiştirmeyeceğini vurguladı. “Bu alfabe, Türk Dünyası için bir ortak proje olup resmi işlerde kullanılacaktır. Ancak hiçbir ülkenin mevcut alfabesini değiştirme amacı taşımamaktadır,” dedi. Tarihsel Süreç ve Alfabe Birliği Mert, Türklerin 8. yüzyıldan itibaren devlet düzeyinde alfabe birliği sağladığını ancak 20. yüzyılda Sovyet etkisiyle alfabe birliğinin bozulduğunu hatırlattı. “1991 yılında Türk Cumhuriyetlerindeki akademisyenler bir araya gelerek 34 harfli bir alfabe üzerinde uzlaştılar. Bu süreç, 2022 yılına kadar devam etti ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Aksakallımız Sayın Binali Yıldırım’ın katkılarıyla bugün bir ortak alfabe üzerinde anlaşma sağlandı,” ifadelerini kullandı. Sanatsal Açılış ve Katılımcı Soruları Konferans, ALKÜ TÖMER öğrencilerinin Arif Nihat Asya ve Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın şiirlerini seslendirmesiyle başladı. Sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabesiyle ilgili detayları paylaştı. Teşekkür ve Anı Takdimleri Program sonunda, Prof. Dr. Mert’e teşekkür belgeleri ve hediyeler takdim edildi. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Mert’e zeytinyağı ve bir teşekkür belgesi sunarken, Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer de teşekkür plaketi verdi. Bu etkinlik, Türk Dünyası’nın ortak değerlerini güçlendirme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ile Alanya Kaymakamlığı iş birliğiyle düzenlenen “Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe” konulu konferansta Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabesi hakkında önemli bilgiler verdi.

ALKÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü’nün organize ettiği ve yoğun ilgi gören konferans, Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Alanya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmaları
Konferansta konuşan Prof. Dr. Osman Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabesi’nin 34 harften oluştuğunu ve bu çalışmanın Türk Cumhuriyetleri arasında dil birliğini güçlendirme hedefi taşıdığını ifade etti. Alfabenin bir çerçeve niteliği taşıdığını belirten Mert, Türkiye’nin mevcut 29 harfli alfabesini değiştirmeyeceğini vurguladı. “Bu alfabe, Türk Dünyası için bir ortak proje olup resmi işlerde kullanılacaktır. Ancak hiçbir ülkenin mevcut alfabesini değiştirme amacı taşımamaktadır,” dedi.


Tarihsel Süreç ve Alfabe Birliği
Mert, Türklerin 8. yüzyıldan itibaren devlet düzeyinde alfabe birliği sağladığını ancak 20. yüzyılda Sovyet etkisiyle alfabe birliğinin bozulduğunu hatırlattı. “1991 yılında Türk Cumhuriyetlerindeki akademisyenler bir araya gelerek 34 harfli bir alfabe üzerinde uzlaştılar. Bu süreç, 2022 yılına kadar devam etti ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Aksakallımız Sayın Binali Yıldırım’ın katkılarıyla bugün bir ortak alfabe üzerinde anlaşma sağlandı,” ifadelerini kullandı.


Sanatsal Açılış ve Katılımcı Soruları
Konferans, ALKÜ TÖMER öğrencilerinin Arif Nihat Asya ve Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın şiirlerini seslendirmesiyle başladı. Sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Mert, Türk Dünyası Ortak Alfabesiyle ilgili detayları paylaştı.


Teşekkür ve Anı Takdimleri
Program sonunda, Prof. Dr. Mert’e teşekkür belgeleri ve hediyeler takdim edildi. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Mert’e zeytinyağı ve bir teşekkür belgesi sunarken, Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer de teşekkür plaketi verdi.

Bu etkinlik, Türk Dünyası’nın ortak değerlerini güçlendirme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.