Ünlü Deprem Uzmanı Morıwakı, Alkü’de Türkiye’yi Anlattı
Ünlü Deprem Uzmanı Morıwakı, Alkü’de Türkiye’yi Anlattı
Ünlü Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) düzenlenen “Depremle Yaşamak” isimli konferansta deprem öncesi ve sonrasında yapılacaklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Ünlü Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) düzenlenen “Depremle Yaşamak” isimli konferansta deprem öncesi ve sonrasında yapılacaklarla ilgili önemli bilgiler verdi.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) afetlerle ilgili bilgilendirici seminer ve konferanslar düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda Türkiye’nin doğal afetler sorununun başında gelen deprem konusu, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki tarafından “Depremle Yaşamak” isimli konferansta tüm boyutlarıyla ele alındı. ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa ALKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Akın, Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
REKTÖR YARDIMCISI AKIN: “HER BİRİMİZİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLER VAR”
Öğrenciler tarafından büyük ilgiyle takip edilen programın açış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akın yaptı. Akın, Japonya’da geçtiğimiz gün meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde ve uçak kazasında hayatını kaybedenler için Japon halkına başsağlığı diledi. Deprem gibi önemli bir konuda Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'yi ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Akın, “Depremlerle yaşamak, ne yazık ki ülkemizde sık sık karşılaştığımız bir gerçektir. Bu tür doğal afetlerle baş etmek, sadece bir konu değil aynı zamanda toplum olarak birbirimize destek olma ve bilinçli bir şekilde hareket etme meselesidir. Doğal afetlerle ve depremlerle baş etmek için her birimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Eğitimli, bilinçli ve hazırlıklı bir toplum olarak bu zorlu durumların üstesinden gelebilir ve daha güvenli bir gelecek inşa edebiliriz. Unutmayalım ki doğal afetlere karşı mücadelede her bireyin katkısı önemlidir.” dedi.
MORIWAKI: “İNŞAAT MÜHENDİSİ YANLIŞ YAPARSA BİNLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRÜR”
ALKÜ Doğal Afet Arama Kurtarma İlk Yardım Topluluğu (DAKİK) öncülüğünde; ALKÜ Medya ve İletişim (MİT), İlk Yardım ve Afet Bilinci, ALKÜ Kızılay, Genç İHH Üniversite ve ALKÜ Yapı öğrenci toplulukların da paydaş olduğu konferansta konuşmacı Moriwaki, “Depremde nasıl yaşanır? Deprem öncesi alınması gereken tedbirler neler olmalıdır? Deprem sırasında neler yapılması gerekir?” sorularını değerlendirdi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten ve herkesin bu duruma hazır olması uyarısında bulunan Moriwaki, “Türkiye bir deprem ülkesi ve en az Japonya kadar tedbirli, bilinçli ve hazırlıklı olmalı.
Türkiye, dünyanın en büyük fay hatlarından birisi olan Alp-Himalaya hattının üzerinde bulunuyor. 1939 Erzincan’da meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremden başlayarak 1999 Gölcük depremine kadar olan süreci tarihsel açıdan değerlendirdiğimizde domino taşı etkisiyle meydana geldiğini görüyoruz. Son olarak 6 Şubat’ta meydana gelen depremi de değerlendirdiğimizde Türkiye olarak depreme her zaman hazırlıklı ve tedbirli olmamız gerektiğini anlıyoruz. Bu yüzden eğitimlere çocuk yaşlarda başlanmalı ve sık sık tatbikat yapılmalı.
Türkiye’de depremin etkisinin en aza indirilmesi için yapıların sağlam olması ve şehirleşme planlanırken ilk önce depreme uygunluk olması gerekiyor. Bir doktor ameliyat sırasında hata yaptığında bir kişinin ölümüne neden olabilir fakat bir inşaat mühendisi yanlış veya hata yaptığında onlarca hatta binlerce kişinin ölümüne neden olur. Deprem değil bina öldürür. Türkiye depremlerde meydana gelen can kayıpları sıralamasında üçüncü, Japonya ise altıncı sırada. Japonya’da insanlar yıkılan binalardan değil tsunamiden dolayı hayatını kaybediyor.” dedi.
“ALANYA DEPREM AÇISINDAN GÜVENLİ”
Moriwaki, konuşmasının devamında Antalya-Alanya bölgesinde deprem riskinin az olduğunu, Alanya’nın deprem açısından güvenli bölge olduğunu belirtti. Moriwaki, Akdeniz’de oluşabilecek 7 ve üstü depremde en fazla 3 metreye ulaşan bir tsunami dalgasının olabileceğinin de altını çizdi. Konferans soru-cevap bölümünün ardından son buldu. Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akın, Moriwaki’ye bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür ederek hediye takdim etti. Öte yandan Moriwaki, program öncesinde ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ı ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Rektör Türkdoğan, Moriwaki’ye konferansa katkısından dolayı teşekkür ederek Piri Reis tarafından çizilen Alanya haritası tablosunu hediye etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.