Alanya Ziraat Odası’nda muz üreticileri bilgilendirildi
Alanya Ziraat Odası’nda muz üreticileri bilgilendirildi
Türkiye’de son 60 yılda muz üretimi 100 kattan fazla artış gösterirken, 2019 rakamlarına göre sadece 10 ton muz ihraç edildi. Buna karşılık ithal edilen 122 bin ton muz için 48 milyon dolar ödendi.
Türkiye’de son 60 yılda muz üretimi 100 kattan fazla artış gösterirken, 2019 rakamlarına göre sadece 10 ton muz ihraç edildi. Buna karşılık ithal edilen 122 bin ton muz için 48 milyon dolar ödendi.
Alanya Ziraat Odası tarafından muz üreticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Oda binasında düzenlenen eğitime Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ile muz üreticileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Göktepe, odanın vizyonu gereği eğitime çok önem verdiklerini söyledi. Göktepe, “İlçemizde şu anda örtüaltında 12 bin dekar muz üretimi yapılıyor.
Çok ciddi bir rakam. Açık alanda da 9 bin dekar muz üretimi yapılıyor. Muz üretiminde hem genel prensipler hem gübreleme hem de sonrasında hastalık, zararlı programı yapılacak. Bu eğitimin tekrar olacak. Önümüzdeki günlerde de sert çekirdekli meyvelerle ilgili çalışma yapılacak. Ziraat odası olarak yeni bahçe kuracak olanlar veya bahçesi olup bizlerden teknik anlamda destek almak isteyen üreticilere yardım için her zaman hazırız” dedi. Göktepe konuşmasının sonunda yakında başlayacak olan YÖREX Fuarı’na katılım için odadan her gün ücretsiz otobüs kaldırılacağını açıkladı.
“100 KATTAN DAHA FAZLA ARTIŞ GÖSTERDİ”
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden (BATEM) Dr. Dilek Güven ise, üreticilere muz konusunda bilgiler verdi. Muzun genellikle Güney Çin, Hindistan, Avustralya arasında kalan adalarda yetiştirildiğini belirten Güven, “Bizim bölgemizdeki mikroklima alan özelliği nedeniyle muz rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Türkiye’de 1999-2020 yılları arasında açık alan ve örtüaltında yetiştirilen toplam muz üretim miktarı 728 bin tona kadar ulaştı.
Bunda en önemli sebep son yıllarda örtüaltında yetiştiriciliğin artması. Muz yetiştirilen alanlar aylık sıcaklığın 26-27 derece olduğu, sıcaklığın sıfırın altına düşmediği, yıllık yağış miktarının 200 milimetrenin üzerinde olduğu, iyi havalanabilen, humuslu, kuzey rüzgarlarına kapalı yerlerden oluşuyor. Türkiye’de muz yetiştiriciliği yapılan lokasyonlar Alanya, Gazipaşa, Finike, Manavgat. Mersin, Anamur, Bozyazı, Erdemli daha önceden olan ama son dönemlerde Akdeniz, Aydıncık, Tarsus ve Silifke ilçeleri de buna dahil oldu.
Hatay’da Dörtyol, Hassa, Erzin, Adana’da Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir, Sarıçam ilçelerinde muz yetiştirilmeye başlandı. Manisa’da da bazı bölgelerde jeotermal su kaynaklarından yararlanılarak muz seralarının yapıldığı duymaktayız. İllere göre muz üretimine baktığımızda 1961 yılından bu yana 100 kattan daha fazla artış gösterdiğini görüyoruz. İllere göre en fazla üretim Mersin’de. İhracat rakamları henüz düşük rakamda. 2019’da 10 ton ihracat yapmışız. Bundan da 27 bin dolar gelir elde etmişiz. 2019’da ise 122 bin ton muz ithal etmişiz. Bunun karşılığında da 48 milyon dolar ödendi” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.