Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Bağışlar’dan kıyı erozyonu için çağrı!

YAŞAM 01.09.2022 - 13:51, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Bağışlar’dan kıyı erozyonu için çağrı!

Alanya sahillerindeki kum erozyonu ve kaybına dikkat çeken Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Bağışlar, çözüm için Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Turizm Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın el ele vererek acilen 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlamalar ile projeler üretmesi gerektiğini söyledi.

Alanya Belediyesi’nin Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Bağışlar, ilçenin sahil şeridinde bulunan kayalık alanların kırılarak denize girecek alan açılmasının kum erozyonu ve kaybını hızlandırdığını söyledi. Alanya'nın sahilleri ile ilgili bir analizini paylaşan Bağışlar, kum erozyonuna dikkat çekti. Bağışlar, “Bildiğiniz gibi, özellikle açık denizlere kıyı şeridi bulunan bölgelerde, gerek iki yönlü gelen dalgalar sebepli, gerek dip akıntısı ve yüzey akıntısı sebepli, gerek yanlış kullanım ve kayaların kırılması sebepli, gerek ise derelerin baraj ve set yapılması sebebiyle yeterli kum, çakıl gibi sedimentleri denize ulaştıramaması sebebiyle Alanya' da Tosmur-Kargıcak sahil şeridinde turizm geleceği adına hayati bir sorunumuz var kum erozyonu.  Tosmur, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak mahalleleri boyunca sahil şeridinde ciddi miktarda kum erozyonu var ve her yıl sahillerimizden kum deniz içerisine hareket ederek sahillerimizin daha fazla kayalaşmasına sebebiyet veriyor. Çocukluğumun geçtiği Kargıcak, Mahmutlar sahil şeridini her yıl gözlemleme ve inceleme fırsatım oldu. Anlaşılacağı üzere, denize girmek için turizmciler tarafından bir çözüm olarak değerlendirilen  ‘kayaların kırılması' işlemleri günlük bir çözüm gibi gözükse de, uzun zaman içerisinde kum erozyonunu hızlandırıyor.  Mühendislik hizmetleri ve analizler, kişisel yorumlara ve iyi niyetli beklentilere kapalıdır. Yani, bir mühendis herhangi bir projeyi çizerken, eldeki analitik verilere göre hesaplamaları yapar ve projelendirme yapar. Burada, kum erozyonu ile gili, yıllar içerisinde gözlemleme suretiyle ölçülen çok açık ve net görsel ve rakamsal verilerim var. Bu verilere göre, turizmciler tarafından, kayaların kırılması suretiyle denize girecek alan açılması, günü kurtaracak bir çözüm gibi gözükse de, zaman içerisinde kum erozyonunu artırıyor ve kum kaybını hızlandırıyor.  Kıyılarda her turizmcinin kendine özgü çözümler üretmek istemesi genel kıyı ekosistemine zarar veriyor. Bu konunun çözümü için, Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Turizm Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın el ele vererek acilen 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlamalar ile projeler üretmelidir. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve teknik ekibimiz bu konuda bir çözüm üretecek iradeyi ortaya koydu ve kum tutucu mahmuz projesi geliştirmek istedi.  Bir şekilde bu fikir meclis aşamasında reddedildi ve konu bu dönem için kapanmış durumda. Sadece bahsettiğim planların hazırlanması süreci vs. bir yılı geçecek. Dolayısıyla bir sonraki dönem için bu memleketi yönetme niyetinde olanların ilk geliştirmesi gereken proje bu olmalı ve el birliğiyle bu konuyu çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Ortak akıl sözcüğü sadece cümlelerde kalmamalı ve ortak aklı Alanya geleceği adına işletebilmeliyiz” diye konuştu. 
Alanya sahillerindeki kum erozyonu ve kaybına dikkat çeken Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Bağışlar, çözüm için Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Turizm Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın el ele vererek acilen 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlamalar ile projeler üretmesi gerektiğini söyledi.

Alanya Belediyesi’nin Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Bağışlar, ilçenin sahil şeridinde bulunan kayalık alanların kırılarak denize girecek alan açılmasının kum erozyonu ve kaybını hızlandırdığını söyledi. Alanya'nın sahilleri ile ilgili bir analizini paylaşan Bağışlar, kum erozyonuna dikkat çekti. Bağışlar, “Bildiğiniz gibi, özellikle açık denizlere kıyı şeridi bulunan bölgelerde, gerek iki yönlü gelen dalgalar sebepli, gerek dip akıntısı ve yüzey akıntısı sebepli, gerek yanlış kullanım ve kayaların kırılması sebepli, gerek ise derelerin baraj ve set yapılması sebebiyle yeterli kum, çakıl gibi sedimentleri denize ulaştıramaması sebebiyle Alanya' da Tosmur-Kargıcak sahil şeridinde turizm geleceği adına hayati bir sorunumuz var kum erozyonu. 


Tosmur, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak mahalleleri boyunca sahil şeridinde ciddi miktarda kum erozyonu var ve her yıl sahillerimizden kum deniz içerisine hareket ederek sahillerimizin daha fazla kayalaşmasına sebebiyet veriyor. Çocukluğumun geçtiği Kargıcak, Mahmutlar sahil şeridini her yıl gözlemleme ve inceleme fırsatım oldu. Anlaşılacağı üzere, denize girmek için turizmciler tarafından bir çözüm olarak değerlendirilen  ‘kayaların kırılması' işlemleri günlük bir çözüm gibi gözükse de, uzun zaman içerisinde kum erozyonunu hızlandırıyor. 


Mühendislik hizmetleri ve analizler, kişisel yorumlara ve iyi niyetli beklentilere kapalıdır. Yani, bir mühendis herhangi bir projeyi çizerken, eldeki analitik verilere göre hesaplamaları yapar ve projelendirme yapar. Burada, kum erozyonu ile gili, yıllar içerisinde gözlemleme suretiyle ölçülen çok açık ve net görsel ve rakamsal verilerim var. Bu verilere göre, turizmciler tarafından, kayaların kırılması suretiyle denize girecek alan açılması, günü kurtaracak bir çözüm gibi gözükse de, zaman içerisinde kum erozyonunu artırıyor ve kum kaybını hızlandırıyor. 


Kıyılarda her turizmcinin kendine özgü çözümler üretmek istemesi genel kıyı ekosistemine zarar veriyor. Bu konunun çözümü için, Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Turizm Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın el ele vererek acilen 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlamalar ile projeler üretmelidir. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve teknik ekibimiz bu konuda bir çözüm üretecek iradeyi ortaya koydu ve kum tutucu mahmuz projesi geliştirmek istedi. 


Bir şekilde bu fikir meclis aşamasında reddedildi ve konu bu dönem için kapanmış durumda. Sadece bahsettiğim planların hazırlanması süreci vs. bir yılı geçecek. Dolayısıyla bir sonraki dönem için bu memleketi yönetme niyetinde olanların ilk geliştirmesi gereken proje bu olmalı ve el birliğiyle bu konuyu çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Ortak akıl sözcüğü sadece cümlelerde kalmamalı ve ortak aklı Alanya geleceği adına işletebilmeliyiz” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.