Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Çalışma Bakanlığı otellerde denetim başlattı

TURİZM 03.06.2024 - 10:02, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Çalışma Bakanlığı otellerde denetim başlattı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin, otellerde inceleme başlattığı belirtiliyor. Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin otellerde indeleme başlattığını yazdı.

İş müfettişlerinin teftişe aldıkları otellerde önce personel listesini istediğini, listeden rastgele isimler seçerek teftiş gününde hazır olmasını istediğini yazan Türkmen “Daha sonra seçilen personellerin özlük dosyaları, puantaj kayıtları, fazla mesai formları, ücret pusulalarını istiyor ve inceliyor.” ifadelerini kullandı. Yazıda yer alan detaylara göre iş müfettişleri personelle yaptıkları görüşmelerde onlara ücretini nasıl aldığı, elden para alıp almadığı, fazla mesai ücretleri, mobbing ve insan ticareti ile ilgili sorular soruluyor. Personel sözleşmeleri incelenip, sözleşmelerde fazla mesai ve bayram çalışmaları ile ilgili maddenin var olup olmadığı ve personel ücret ödeme gününün net olarak belirlenip belirlenmediğine bakılıyor.   Türkmen’in bildirdiğine göre incelemelerde şu detaylara bakılıyor: 01.01.2023'ten teftiş gününe kadar olan e-bildirge kayıtları ve yatay bordro kayıtları inceleniyor. Maaş ödeme günleri ve banka dekontları inceleniyor.   Personele 6 günde bir haftalık izin verilip verilmediği, hafta tatilinin kaydırılması nedeniyle ortaya çıkan çalışmaların fazla mesai olarak değerlendirilip 1,5 kat olarak personele ödenip ödenmediği kontrol ediliyor.  Yıllık izin tutanakları ve tabloları incelenerek izin ücretlerinin önceden ödenip ödenmediği, izinlerin kullanılması için protokol yapılıp yapılmadığı, o yıla ait izinlerin yıl içinde kullanıdırılıp kullandırılmadığı kontrol ediliyor.  Fazla mesai ve serbest zaman formları incelenerek günlük çalışma süresinin 11 saati aşıp aşmadığı, 7,5 saatin üzerindeki gece çalışmaları için personelden onay alınıp alınmadığı, yıllık fazla çalışma süresinin 270 saati aşıp aşmadığı kontrol ediliyor. Fazla çalışma yapan işçi isterse bu çalışma karşılığında zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her bir saat karşılığında 1 saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her bir saat karşılığında 1 saat 15 dakikalık süreyi serbest zaman olarak kullanabiliyor. Teftişlerde serbest zaman eksik kullandırılmış ise, fazla mesai ücreti ödenip ödenmediği de kontrol ediliyor. Bayram tatilinde çalıştırılan ve çalışılan saat üzerinden ödeme yapılan personele çalıştığı süre dikkate alınmaksızın 7,5 saat (tam gün) bayram ücreti verilip verilmediği kontrol ediliyor.  Otel personellerinin bayram tatilinde çalıştırılmaları nedeniyle, bayramlarda çalışılan saat üzerinden ödeme yapılan personellere kaç saat çalıştığı dikkate alınmaksızın 7.5 saat (tam gün) bayram ücreti ödenip ödenmediği kontrol ediliyor. Eksik gün bildirimleri kontrol edilerek, personel ile aylık maktu ücret ile anlaşılmış olmasından dolayı iş görmezlik raporunda ilk 2 günün personele ödenip ödenmediği, ilgili aylardaki e-bildirgeler için düzeltme beyannamesi verilip verilmediği ve gerekli tahakkukların yapılıp yapılmadığı denetliyor. Kaynak;turizm güncel
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin, otellerde inceleme başlattığı belirtiliyor. Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişlerinin otellerde indeleme başlattığını yazdı.

İş müfettişlerinin teftişe aldıkları otellerde önce personel listesini istediğini, listeden rastgele isimler seçerek teftiş gününde hazır olmasını istediğini yazan Türkmen “Daha sonra seçilen personellerin özlük dosyaları, puantaj kayıtları, fazla mesai formları, ücret pusulalarını istiyor ve inceliyor.” ifadelerini kullandı.


Yazıda yer alan detaylara göre iş müfettişleri personelle yaptıkları görüşmelerde onlara ücretini nasıl aldığı, elden para alıp almadığı, fazla mesai ücretleri, mobbing ve insan ticareti ile ilgili sorular soruluyor. Personel sözleşmeleri incelenip, sözleşmelerde fazla mesai ve bayram çalışmaları ile ilgili maddenin var olup olmadığı ve personel ücret ödeme gününün net olarak belirlenip belirlenmediğine bakılıyor.

 

Türkmen’in bildirdiğine göre incelemelerde şu detaylara bakılıyor:
01.01.2023'ten teftiş gününe kadar olan e-bildirge kayıtları ve yatay bordro kayıtları inceleniyor.
Maaş ödeme günleri ve banka dekontları inceleniyor.

 
Personele 6 günde bir haftalık izin verilip verilmediği, hafta tatilinin kaydırılması nedeniyle ortaya çıkan çalışmaların fazla mesai olarak değerlendirilip 1,5 kat olarak personele ödenip ödenmediği kontrol ediliyor. 


Yıllık izin tutanakları ve tabloları incelenerek izin ücretlerinin önceden ödenip ödenmediği, izinlerin kullanılması için protokol yapılıp yapılmadığı, o yıla ait izinlerin yıl içinde kullanıdırılıp kullandırılmadığı kontrol ediliyor. 


Fazla mesai ve serbest zaman formları incelenerek günlük çalışma süresinin 11 saati aşıp aşmadığı, 7,5 saatin üzerindeki gece çalışmaları için personelden onay alınıp alınmadığı, yıllık fazla çalışma süresinin 270 saati aşıp aşmadığı kontrol ediliyor. Fazla çalışma yapan işçi isterse bu çalışma karşılığında zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her bir saat karşılığında 1 saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her bir saat karşılığında 1 saat 15 dakikalık süreyi serbest zaman olarak kullanabiliyor. Teftişlerde serbest zaman eksik kullandırılmış ise, fazla mesai ücreti ödenip ödenmediği de kontrol ediliyor.


Bayram tatilinde çalıştırılan ve çalışılan saat üzerinden ödeme yapılan personele çalıştığı süre dikkate alınmaksızın 7,5 saat (tam gün) bayram ücreti verilip verilmediği kontrol ediliyor. 


Otel personellerinin bayram tatilinde çalıştırılmaları nedeniyle, bayramlarda çalışılan saat üzerinden ödeme yapılan personellere kaç saat çalıştığı dikkate alınmaksızın 7.5 saat (tam gün) bayram ücreti ödenip ödenmediği kontrol ediliyor.


Eksik gün bildirimleri kontrol edilerek, personel ile aylık maktu ücret ile anlaşılmış olmasından dolayı iş görmezlik raporunda ilk 2 günün personele ödenip ödenmediği, ilgili aylardaki e-bildirgeler için düzeltme beyannamesi verilip verilmediği ve gerekli tahakkukların yapılıp yapılmadığı denetliyor.


Kaynak;turizm güncel

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.