TÜRKSAT 5A uydusu ne işe yarayacak
TÜRKSAT 5A uydusu ne işe yarayacak
sonalanya okuyucuları için araştırdık
sonalanya okuyucuları için araştırdık
Türkiye'nin, 3'ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 3'ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyor.
AIRBUS D&S tarafından üretim süreçleri ve test aşamaları tamamlanan TÜRKSAT 5A uydusu fırlatmaya hazır halde 2 Ekim'de TÜRKSAT yetkililerine yerde teslim edildi. 2017'de imzalanan sözleşme sonrası AIRBUS’ın Fransa - Toulouse şehrindeki tesislerinde üretimine başlanılan uydu, SPACE X firmasının ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki ait fırlatma merkezine gönderilecek. Yaklaşık bir ay sürecek fırlatma hazırlıkları sonrasında uydu, 30 Kasım'da Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılacak.
Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan TÜRKSAT 5A uydusunun 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna ulaşması için yapacağı yolculuğun yaklaşık dört ay sürmesi ve 2021'in ikinci çeyreği içinde hizmete başlaması hedefleniyor.
Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından yapılan açıklamalara göre Türksat 5A'nın ardından fırlatılacak Türksat 5B ile internet hızı, 56 Gbps'ye kadar yükselecek. Elbette gündelik hayatta ve milyonlarca cihazın bağlanması ile bu hız, sıradan kullanıcılar için açıklanan seviyede olmayacak. Nitekim bugünkü standartlara kıyasla hem mobil hem de sabit internet bağlantıların daha yüksek hızlara ulaşacağı söyleniyor.
Türksat 5A hizmete başladıktan sonra gündelik hayatımıza olan etkisine dair daha net bilgiler edineceğiz.Şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacak Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.
Yeni "Ku" frekans bandına sahip bir uydu olan Türksat 5A, 12 kilovat faydalı yük gücüyle hizmete girecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.